Mahkeme salonunda direniş

Müslüman Kardeşler'in tanınmış üyelerinden Zeyneb Gazâlî (sağda) ve Hamide Kutub.
Müslüman Kardeşler'in tanınmış üyelerinden Zeyneb Gazâlî (sağda) ve Hamide Kutub.

Cemal Abdünnasır yönetiminin başlattığı tutuklama dalgasında, aralarında Zeyneb Gazâlî ve Seyyid Kutub'un kız kardeşi Hamide Kutub’un da bulunduğu binlerce Müslüman Kardeşler üyesi hapse atıldı.

1950’lerin ortalarına gelindiğinde Mısır’da siyaset sahnesine çıkan Cemal Abdünnasır’ın 1954 Ekim’inde başarısız bir suikast girişimine maruz kalması, Müslüman Kardeşler’in (İhvân-ı Müslimîn) ülkedeki konumunda büyük bir kırılma meydana getirdi.

Nasır, içeride iktidarını güçlendirmek üzere, suikasttan sorumlu tuttuğu Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na karşı saf tutarak ve hareketin binlerce üyesini tutuklatarak ülkedeki konumunu sağlamlaştırdı. Bu dönemde, Mısır'daki İslâmî hareketin maruz kaldığı baskıların boyutu doruk noktasına ulaştı.

Müslüman Kardeşler’in kadın üyeleri de baskılardan nasibini almıştı. Fotoğrafta; Teşkilatın tanınmış isimlerinden Zeyneb Gazâlî (sağda) ve Seyyid Kutub'un kız kardeşi Hamide Kutub’un, haklarında verilen hapis cezasının açıklanmasından sonra mahkeme salonundaki halleri görülüyor, Kahire, 1965.