BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili soruşturma talep etti

İşgalci İsrail ordusunun öldürdüğü cesetleri kumların altında oldukça derine gömdüğü ve üzerlerine çöp boşalttı anlaşılıyor.
İşgalci İsrail ordusunun öldürdüğü cesetleri kumların altında oldukça derine gömdüğü ve üzerlerine çöp boşalttı anlaşılıyor.

4 aylık karadan işgal sürecinin ardından 7 Nisan'da Han Yunus'tan çekilen İsrail ordusu, Nasır Hastanesi’nde toplu bir katliamı da arkasında bıraktı. Hastane kompleksindeki toplu mezardan çıkarılan kelepçeli ve tıbbi önlüklü cesetlerin bulunduğu mezardan çıkarılanların sayısı günbegün artarken, BM de Gazze'deki toplu mezarlara ilişkin bağımsız ve kapsamlı soruşturma talep etti.

İsrail ordusu, 4 aylık karadan işgal sürecinin ardından 7 Nisan'da Han Yunus'tan çekildi.

Çekilmeyle birlikte kentte toplu mezarlar bulunmaya, evlerin enkazından ve yol kenarlarından cesetler toplanmaya başlandı.

  • Arama kurtarma ekipleri, Nasır Hastanesi kompleksinde bulunan toplu mezardan İsrail askerleri tarafından öldürülen kadın ve erkek çeşitli yaş gruplarından 283 kişinin cesedinin çıkarıldığını duyurdu.

İsrail askerlerinin önceden ölen veya baskın sırasında öldürdüğü Filistinlilerin naaşını yerinden çıkararak hastane kompleksi içinde gömdüğü toplu mezarlarda, çok sayıda tamamen çürümüş, derisi ya da başı olmayan, yarım cesetlerle kelepçeli ve tıbbi önlüklü cesetlerin bulundu.

Kayıp kişilerin cesetlerine Ekipler, arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor.

BM soruşturma talep etti

Birleşmiş Milletler, Gazze'deki toplu mezarlara ilişkin haberlerin çok endişe verici olduğunu, mezarların bulunduğu alanlarda kapsamlı ve bağımsız soruşturma yapılması gerektiğini bildirdi.

Şifa Hastanesi'nin ardından Nasır Hastanesi'nde de toplu mezarlar bulunduğuna ilişkin haberler sorulan BM Sözcüsü Stephane Dujarric, "Haberler çok endişe verici." dedi.

Mezarların bulunduğu alanların kapsamlı ve bağımsız şekilde soruşturulması gerektiğinin altını çizen Dujarric, aynı zamanda bunun ateşkese neden ihtiyaç olduğunu da açık şekilde gösterdiğini söyledi.

Dujarric, insanî yardım çalışanlarına daha fazla erişim sağlanması, hastanelerin korunması ve esirlerin serbest bırakılması gerektiğine tekrar dikkati çekti.