Bireysel Umre Rehberim

Âlemlere rahmet ve bereket kaynağı: Kâbe
Âlemlere rahmet ve bereket kaynağı: Kâbe

Umreye kalabalık turlarla gitmenin yanı sıra bireysel olarak da gitmek mümkün. Pasaporttan vize işlemlerine, otel rezervasyonundan mâl olacak ücretlere, ihrama girmekten ulaşım biçimlerine, işinizi kolaylaştıracak web sitelerinden telefon uygulamalarına, tavaftan sa'ya bireysel olarak Umre yapmak isteyenlerin bilmesi gereken rehber yazımızda...

Beytullah'ı görmenin, Rabb'imizin eşsiz nimetlerinden biri olduğuna ve dünya hayatında biz kullarına bahşettiği en büyük mutluluklardan biri olduğuna inanıyorum. Dillere pelesenk olmuş ifadesiyle, kuluna bu eşsiz nimeti nasip etmesidir.

Bir sahur vaktinde Gazze'de yaşanan zulmün muhasebesini idrak evrenimde bir yere konumlandıramayışımın verdiği ıstırap, gelen bir arama ile beni başka bir evrene seyahat etme kararına yönlendirdi. Arkadaşım Ramazan ayı başlamadan evvel bireysel olarak Umreye nasıl gideceğini benimle istişare etmiş ve nihayetinde ibadet amacıyla Kâbe’ye ulaşmıştı. Gelen arama ile arkadaşıma, "Dua et bize, bunalıyorum buralarda" şeklindeki konuşmam arkadaşımın, "Gel buralara, birlikte dua edelim" cevabı ile hiç takvimde olmayan bir seyahatimin ilk adımı oldu. Sahurumu yaptıktan sonra uçak bilet fiyatlarındaki uygun gidiş biletimi bulunca hemen aldım. Dönüş biletimi bulamamıştım. Ancak yola çıkana Allah mutlaka yardım eder değil mi? Akabinde Suudi Arabistan vize işlemlerimi de hemen hallettim. Tabi burada size nasıl pasaport ve vize alacağınızdan bahsetmek istiyorum.

Pasaport ve vize işlemleri dikkat edilecek hususlar

Öncelikle pasaport çıkarmanız gerekmektedir. Nüfus müdürlüklerinde 1 yıldan 10 yıla kadar süresi geçerli olan pasaportlardan çıkarabilirsiniz. Pasaport geçerlilik süresi 6 aydan az olmamalıdır. Akabinde https://visa.visitsaudi.com/Re... uygulamasında işlemlerinizi eksiksiz yapmanız gerekmektedir. İşlem süresi tek bir oturumda tamamlanmalı ve bu sürecin tamamlanması yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Ancak uygulamadan başka bir uygulamaya geçtiğinizde süre işlememekte ve kaldığınız yerden devam edebilmektesiniz. Suudi Arabistan vize işlemleri için şunlara mutlaka dikkat etmelisiniz:

· Umuma mahsus pasaportu olan regular tercihini seçmelidir.

· Kameranızdan çektiğiniz fotoğrafın boyutu küçük olmalıdır. Biometrik fotoğraf boyutu 200 kb üstü olmamalı. Online fotoğraf küçültme programlarından fotoğraf boyutunu küçültebilirsiniz.

· Otel rezervasyonu yapmanız istenecektir. Bu kısımda https://www.booking.com/ uygulamasında herhangi bir otelden ücretsiz rezervasyon yapabilirsiniz. Rezervasyon mailinde otel ismi, iletişim numarası ve otel adresi istenmektedir.

· Bunları da işaretledikten sonra vize türü single yerine multi olarak işaretleyip devam etmeniz isabetli olacaktır. Çünkü vize 1 yıllığına ortalama 4 bin TL karşılığında alınmakta ve 90 gün boyunca seyahat hakkınız olmaktadır. Ancak single yaptığınızda birkaç ay sonraki girişinizde sorun teşkil edebilir. Multi tercih etmeniz faydanıza olacaktır.

· Son olarak yurt dışı harç pulunu online ya da havaalanından alabilirsiniz. Ziraat ve Halk Bankası mobil bankacılık üzerinden 150 TL’ye satın alabilirsiniz.

Bu kısımlardan sonra ülkeye girişte prosedür anlamında herhangi bir engel ile karşılaşmayacaksınız. Artık Umre için çanta hazırlığına başlayabilirsiniz.

Umreye gitmeden önce dikkat edilecek hususlar

· İlk olarak, ihram yani Umre libası dediğimiz iki parça bez almanız gerekmektedir. Dikişsiz olması gerekmektedir. İhram bahsini açmışken, eğer uçak biletinizi Mekke varışlı aldıysanız Türkiye'de havaalanında ihramlarınızı giymek mecburiyetindesiniz. Aksi halde mikat sınırları içerisinde giymiş olursunuz ve Umreniz makbul olmaz. Medine veya Riyad varışlı uçuşlarda indikten sonra da ihramlarınızı giyinebilirsiniz. Herhangi bir mahsuru yoktur.

· İkinci olarak, buradan giderken yanınıza tuzlu çubuk kraker, kuruyemiş almanız faydanıza olacaktır. Çünkü Umre ibadeti meşakkatli bir ibadettir. Enerji verimliliği açısından, tansiyon için tuzlu yiyecekler götürmeniz iyi olacaktır.

· Üçüncü olarak, erkekler dar ve kısa iç çamaşırı yerine daha uzun ve geniş iç çamaşırı tercih edebilir. Yürüme sağlığı açısından uygun bir tercih olacaktır.

· Dördüncü olarak, Türkiye'den mutlaka bozduracağınız Suudi Arabistan Riyali (SAR) götürün. Genellikle Türkiye'de 500 SAR veriyorlar. Bozmaya çalışın. Çünkü alışveriş yaptığınız vakit ya paranızı bozmak istemiyorlar ya da çok paranız var diyerek daha fazla para istiyorlar.

· Beşinci olarak, https://www.nusuk.sa/ uygulamasından Peygamberimiz’in (ﷺ) namaz kıldırdığı cennet bahçesinde namaz kılmak için erkenden rezervasyon yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Her gece 00.01 itibariyle başlayan rezervasyon birkaç dakika içerisinde kapanmaktadır.

· Altıncı olarak, Careem uygulaması telefonunuzda yüklü olsun. Taksi istediğinizde ise daha uygun fiyatlı çağırabilirsiniz.

· Yedinci olarak, kalacağınız otelin Kâbe’ye yakınlığı ücrete de yansıyacaktır. Bundan dolayı otelleri hem https://www.booking.com/ üzerinden inceleyerek hem de kendiniz ziyaret edebilirsiniz. Kendiniz bizzat giderseniz, pazarlık da yapabilirsiniz.

· Son olarak, Umre ibadetimize niyet ederken, "Allah'ım senin rızan için Umre ibadetimi yapmaya niyet ettim. Umre ibadetimizi kolaylaştır ve kabul eyle." şeklinde niyet ederiz. Namaz, oruç, zekât vd. birçok ibadete niyet ederken “kolay kıl” ifadesi yer almaz. Bu niyet, Umre ibadetine mahsus bir ifadedir. Tabi burada şunu ifade etmem gerekiyor. Allah'tan kendimiz için kolaylık isterken başkalarına da zorluk çıkaran taraf olmamalıyız. Hangi maksatla orada olduğumuzu unutmamalıyız. Aksi halde ibadetimiz makbul olmayabilir. Allah ibadetlerimizi kabul eylesin.

Havaalanında indikten sonra dikkat edilecek hususlar

· Mekke inişli uçuşlarda eski terminale (Pegasus uçuşları eski terminal, Flynas, Turkish Airlines uçuşları da yeni terminal) iniş yapacak yolcular dikkatli olmalı. Eski terminal ve yeni terminal arası otobüsle 15-20 dakikalık bir mesafe var.

· Pasaportunuz ve vize kâğıdınız (vizenizi gitmeden yazdırabilirsiniz) yetkililer tarafından kontrol edilecektir. Vize kâğıdınızı pasaportunuzla birlikte hazırda bulundurmanız isabetli olur.

· Eski ve yeni terminale indikten sonra etrafınızı taksici ordusu saracaktır. Hepsi de "ila Kâbe" diyecek. Tek kişi iseniz taksi pahalı bir tercih olacaktır. Taksiye binmeden önce pazarlık yapmayı unutmayın. 4-5 kişi iseniz pazarlık kabiliyetinize göre 125-175 riyal arası bir ücret ile anlaşabilir, Kâbe’ye gidebilirsiniz.

· Tek kişi iseniz Şuttle (Arapça), Bus (İngilizce) yani otobüs tercih etmeniz daha isabetli olacaktır. Yaklaşık 25 riyal yani 240 TL civarı bir ücret karşılığında Kâbe'ye ulaşabilirsiniz.

Yeni terminalden tren ile 35 SAR ile geçiş yapmanız da mümkün. https://sar.hhr.sa sitesinde ya da indireceğiniz HHR Train uygulaması ile biletinizi alabilirsiniz. Eski terminalde biletler otobüs içerisinde değil, havaalanı içerisinde otobüs şirketleri tarafından satılmakta. Absürt bir fiyat söylemezler, içiniz rahat olsun. Kâbe’ye varmadan evvel bol bol istiğfar ve tesbih ile yola devam etmeniz tavsiye edilir.

Kâbe'nin avlusuna adım attığınız anda, sizi bambaşka bir his kaplıyor olacak. Etrafınıza baktığınızda, her köşesi tarihî ve maneviyatla dolu bu kutsal mekânda, kendinizi aciz ve bir o kadar huzurla bulabilirsiniz. Gözlerinizi Kâbe'ye çevirdiğinizde, Hz. Âdem’den beri insanlığın tevhid sembolü olarak kabul edilen bu yapı karşısında hayranlık ve saygıyla dolup taşacaksınız. Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etmeye hazırlandığı, Hz. Hacer'in Zemzem'i bulduğu ve Hz. Muhammed'in tavaf ettiği yerlerde yürüyor olmanın bilinci size farklı bir dünyanın kapısını açacaktır. Kâbe’nin insicamı dualarla ve zikirlerle yankılanıyor, bu kutsal mekânın maneviyatını ve huzurunu yansıtıyor. Dünyanın her yerinden gelen Müslümanlar, birlik ve beraberlik içinde Rabb'lerine yalvarıyorlar. Kâbe'de bulunduğunuz her an, size insanlığın ortak geçmişini ve inancını hatırlatacaktır. Burası, farklı dilleri konuşan, farklı kültürlerden gelen insanların ortak bir paydada buluştuğu ender bir mekândır.

Bu şuurla Hz. Âdem’den başlayarak günümüze ve kıyamete değin sürecek kutlu bir yürüyüş ile tavafa ilk adımlarınızı hazırlayın. Tavaf da bu değil midir? İslâm yolunda bir ömür dosdoğru yürümek.

Hacerü'l-Esved hizasında başlayan, "Bismillahi Allahû Ekber" seslenişimiz, aslında her şeyden yüce olan Allah'ın adıyla bu dünya hayatını nasıl yürüyeceğimiz ve sünnet üzere ilk üç şavt sırasında tempolu yürüyüşümüz ile de ebedî hayata kimin rehberliğinde kavuşacağımızın ilânı olsa gerek.

7 şavt yani 1 tavaf akabinde Safa ve Merve arasında sa’yyolculuğu için Hz. Hacer validemizin rızık yürüyüşünü canlandıracağımız alana sıra gelmektedir. Ne kadar anlamlı bir yerde sa'yınızı yaptığınızı hissetmeye kendinizi yönlendirin. Hz. İbrahim ve Hz. Hacer'in fedakârlıklarını ve Allah'a olan teslimiyetlerini hatırlamak, bu kutsal mekânda ibadet etmeyi daha da özel kılıyor. Sa'yınız sırasında, Hz. Hacer'in çölde susuzluktan ve açlıktan bitkin düştüğü anları ve oğlu Hz. İsmail için dua ettiği zamanları gözünüzün önüne getirebilirsiniz. Cebrail aleyhisselamın toprağı kazmasıyla Zemzem kuyusunun açıldığını ve Hz. Hacer'in bu mucizeyle kurtuluşunu ve bereketi düşünmek de ruhunuzu besleyecektir. Sa'yınız sırasında dua etmeyi, tefekkür etmeyi ve Allah'a şükretmeyi unutmayın. Sa'yınızı tamamladıktan sonra Zemzem suyundan içmeyi de ihmal etmeyin.

Bu ibadetimizin ardından tıraşımızı oluyor ve Umremizi nihayete erdirmiş oluyoruz. Tıraş olurken saçın kazıtılması Peygamber Efendimiz (ﷺ) tarafından tavsiye edilmiştir. Safa ve Merve'de tıraş olmak zorunda değilsiniz, kalacağınız mekânlarda ya da hemen Kâbe çevresindeki berberlerde de tıraş olabilirsiniz. Pazarlık etmeyi unutmayın. Paranızın hepsini asla kimsenin önünde çıkarıp ödeme yapmayın. Gerekirse arkanızı dönün.

Mekke’de bireysel olarak gittiğinizde Türk otellerinde mutlaka umre kafilesine denk gelir ve kafile sorumlusu ile anlaşarak cüzi bir ücret karşılığı turlarına eşlik edebilirsiniz. Genellikle ücret almamaktalar (Allah razı olsun). Turla birlikte gitmek istemediğiniz takdirde Cennetü'l-Mualla yakınlarında kalkan SAPTCO ve türevleri otobüsleri tercih edebilirsiniz. Mekke - Medine arası bir bilet fiyatı yaklaşık 35 SAR tutmaktadır. Aynı şekilde Medine’den Mekke’ye ulaşımda da bu şekilde bir yol izleyebilirsiniz.

Önemli son notlar

· Özellikle Ramazan ayında gitmeniz tavsiye olunur. Çünkü sahur ve iftar Kâbe ve Mescid-i Nebevî'de verilmekte. Yanınıza piknik helva, tahin ve krem peynir alabilirsiniz. Şahsen 11 günlük umre ziyaretimi, her şey dâhil bir aylık asgari ücret olan 17 bin TL ile tamamladım.

· Her milletten insan olduğu için onları tebessüm ettirecek, onları heyecanlandıracak birkaç şey öğrenin. Örneğin Mekke ve Medine’de nereye baksanız Pakistanlı kardeşlerimizi göreceksiniz. Önce onlara, nereli olduğunu sorun hemen ardından Pakistan cevabını duyunca, “Pakistan ka Matlap kya” diyiverin. Kime derseniz deyin mutlaka güler yüzle “La ilahe illallah” cevabını alacaksınız. Çünkü Pakistan demek La ilahe illallah demektir. Çeçen biri ile karşılaştığınızda, “Şeyh Şamil” diyiverin görün yüzündeki tebessümü. Mısırlı bir ihvana, “Muhammed Mursi” diyin görün muhabbeti. Siyahi bir Müslüman görünce, “Muhammed Ali, Malcolm X” diyin görün neşesini. Libyalı birini görünce, “Ömer Muhtar” diyin görün tebessümü. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Özel bir mekânın misafirlerini tebessüm ettiren kişinin sadaka sevabı çok olmaz mı?

· Arapça ve İngilizce dilim yok diye üzülmeyin, kısmen üzülün. Orta Asya’dan gelen Türkçe konuşmayı bilen kişiler her an karşınıza çıkabilir. Çünkü birçoğu hizmet sektöründe çalışıyor. Hiç olmazsa "Translate" üzerinden anlaşabilirsiniz.

· Hat konusuna gelince 10 günden fazla kalmanız halinde 14 günlük STC hatlarından alabilirsiniz. Uyguna bulabilirsiniz. Havaalanından itibaren hemen hemen her yerde bulabilirsiniz. Whatsapp uygulamasını kullanmak isterseniz herhangi bir VPN uygulaması yüklemek zorundasınız. Aksi halde aramalar internetiniz olduğu halde gerçekleşemez. Telefonlarınızı yurt dışı kullanıma açmanız halinde normal şekilde ailenizle de görüşebilirsiniz.

Kâbe'ye gelen insanlar, dualar ve zikirler yoluyla Allah'a yalvarıyor, şükrediyor ve günahlarından af diliyor. Bu dualar ve zikirler, insanı daha huzurlu hale getiriyor. Bu manevî atmosferi hissetmenizi, dualarınıza ve zikirlerinize odaklanmanızı tavsiye ederim. Bu özel ve önemli mekânda edindiğiniz huzur ve maneviyat, hayatınız boyunca size rehberlik edecek ve sizi daha iyi bir insan yapacaktır inşallah. Allah'a emanet olun.