Bağımsızlık sembolü: Minare Pakistan

Pakistan'ın bağımsızlığının sembolü olarak inşa edilen Minare Pakistan, Lahor'da bulunuyor.
Pakistan'ın bağımsızlığının sembolü olarak inşa edilen Minare Pakistan, Lahor'da bulunuyor.

Pakistan halkının bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin nişanesi olarak gördüğü Minare Pakistan, İkbal Parkı içerisinde, şehre hakim bir konumdadır. Yapı, iki ulus teorisine göre, Güney Asya'daki Müslümanlar için ayrı bir anavatan oluşturmak için ilk resmî kararın alındığı “Lahor Tasarısı”nın okunduğu alana inşa edilmiştir. Hint Müslümanlarının özgürlük hareketini simgeleyen Minare Pakistan, Lahor şehrinden panoramik manzaralar sunuyor.

Lahor’un İkbal Parkı'nda bulunan Minare Pakistan, ülkenin en önemli anıtlarından biridir. Yapı, iki ulus teorisine göre, Güney Asya'daki Müslümanlar için ayrı bir anavatan oluşturmak için ilk resmî kararın alındığı “Lahor Tasarısı”nın okunduğu alana inşa edilmiştir. Minare Pakistan, “23 Mart 1940 Pakistan Bağımsızlık Kararı”nın alındığı günü anmak için yapıldığından beri ülkenin bağımsızlık sembolü olarak kabul ediliyor.

1960 yılında dönemin Batı Pakistan Valisi Akhtar Hüseyin, Lahor’da bir anıt inşası için kamuoyuna çağrıda bulundu. Ayrıca bir anma komitesi kurularak hayırseverlerden bağış toplamak için bir anma fonu oluşturuldu. Türk asıllı mimar Nasreddin Murat Khan, anıtın inşasını üstlendi. Vali, 23 Mart 1960 tarihinde anıtın temelini attı. Minarenin inşaat maliyeti sinema ve at yarışı biletlerinde fazladan vergi uygulanarak giderildi.

  • 31 Ekim 1968'de Minare Pakistan’ın inşası, çoğu halktan toplanan ek vergi ve bağışlarla sekiz yılda tamamlanabildi.
Minare Pakistan'ın mimarı Nasreddin Murat Khan, ailesiyle birlikte anıtın önünde.
Minare Pakistan'ın mimarı Nasreddin Murat Khan, ailesiyle birlikte anıtın önünde.

Tarihî anıtın temeli yerden yaklaşık 8 metre yüksektedir. Kule, 5 noktalı bir yıldız şekline sahip taban üzerinde yaklaşık 62 metre yükselir ve yükselişte açmakta olan çiçek yaprakları haline dönüşür. Kulenin toplam yüksekliği 70 metre, çapı ise 975 metredir.

Anıtın ilk platformu kesilmemiş Taxila taşları ile inşa edilmiş ve özgürlük mücadelesinin başlangıcını sembolize etmesi düşünülmüştür. Beton ve çelik tabandan yaklaşık 56m yüksekliğe sahip kulenin üst kısmı korozyondan kaçınmak için paslanmaz çelikten yapılmıştır.

Minare Pakistan, 70 metrelik yüksekliğiyle, oldukça ihtişamlı bir anıt.
Minare Pakistan, 70 metrelik yüksekliğiyle, oldukça ihtişamlı bir anıt.

Alt kısımda, bağımsızlık hareketinin ilk günlerini göstermek adına kaba mermerler kullanılırken, kademeli gelişim ve refahı göstermek için duvarlarda ve minarenin üst kısmında yumuşak mermerler kullanılmıştır.

Yaklaşık 7 milyon rupi maliyetle tamamlanan anıtın tasarımı İslâm ve Babür mimarileri ile çağdaş mimarinin sentezinden oluşur.

Minarenin tabanının her yerinde on tane mermer plaka vardır. Her bir levha yedi metre boyunda ve iki ayak genişliğindedir. Mian Abdul Halid tarafından tasarlanan anıtın üzerinde Esma’ül Hüsna yazılıdır.

Yaklaşık 7 milyon rupiye mâl olan Minare Pakistan, Lahor'a yolu düşen turistlerin en çok ilgi gösterdiği yapılardan biri.
Yaklaşık 7 milyon rupiye mâl olan Minare Pakistan, Lahor'a yolu düşen turistlerin en çok ilgi gösterdiği yapılardan biri.

Diğer yazıtlar Urduca ve Bengal dilinde olup üzerinde Pakistan Ulusal Marşı, Muhammed Ali Cinnah’ın konuşmalarından pasajlar ve Muhammed İkbal’in beyitleri yer alır. Kuran-ı Kerim’deki Bakara, Rad, Maide ve Ali İmran surelerinden ayetler de bu levhalara oyulmuştur. Kulenin ana girişinde, Allah-u Ekber ve Minare Pakistan yazıtları vardır.

Başlarda "Yadigar-ı Pakistan" adı verilen anıtın ismi daha sonra değiştirilerek Minare Pakistan olarak yeniden adlandırıldı. Günümüzde Lahor’un en fazla ziyaret edilen merkezlerinden biri olan Minare Pakistan, İkbal Parkı içerisinde, şehre hakim bir konumdadır. Hint Müslümanlarının özgürlük hareketini simgeleyen Minare Pakistan, Lahor şehrinden panoramik manzaralar sunuyor.

Anıt, Pakistan Bağımsızlık Günü kutlamalarının da merkezi niteliğinde.
Anıt, Pakistan Bağımsızlık Günü kutlamalarının da merkezi niteliğinde.

Ziyaretçiler minarenin tepesinden şehrin en yüksek platformu olan anıta asansör veya merdivenlerle erişebiliyor. Pakistan halkının bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin nişanesi olarak gördüğü Minare Pakistan, milli bayramlar başta olmak üzere pek çok kutlamanın beşiğidir. Bu bağlamda anıtın çevresi, aynı zamanda miting ve protesto gösterilerinin yapıldığı bir meydan özelliği taşıyor.