Harkiv planı: Putin Ukrayna'nın en büyük ikinci şehrini tehdit ediyor

Arşiv
Arşiv

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki askeri operasyonlarını yoğunlaştırırken, Batı medyasında yer alan haberlere göre Moskova, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri olan Harkiv'i ele geçirmeye hazırlanıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kislovka ve Novokalinovo bölgelerindeki yerleşim birimlerinin kontrolünü sağladıklarını ve enerji tesisleri ile askeri sanayi işletmelerini 'Kinjal' hipersonik füze sistemleri ile vurduklarını açıkladı.

Rus yetkililer yaptığı açıklamada "Ukrayna’nın askeri ürün üretme kapasitesi, Batı silahlarının ve askeri teçhizatlarının çatışma hattına sevk edilmesi önemli ölçüde azaldı" denildi.

Kiev yeni tehdide karşı alarm verdi: Takviye ekipler yolda

Kiev hükümeti, Rusya'nın yeni cepheler açma girişimine karşılık olarak Harkiv bölgesindeki çatışmaların yoğunlaştığını kabul etti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus saldırılarının başarıyla püskürtüldüğünü ve bölgeye ek askeri birliklerin sevk edildiğini açıkladı.

Bu hareketlilik, Kremlin'in Batılı yardımlar cepheye ulaşmadan önce taktiksel üstünlük kazanma çabasını yansıtıyor gibi görünüyor.

2022 yılından Harkiv'de Ukrayna güçleriyle yaşanan çatışmalar sırasında yanan bir Rus zırhlısı
2022 yılından Harkiv'de Ukrayna güçleriyle yaşanan çatışmalar sırasında yanan bir Rus zırhlısı

Putin'in stratejik avantajı

Londra merkezli Economist dergisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Batı'nın askeri yardımlar konusundaki gecikmelerini stratejik bir avantaja dönüştürdüğünü ve Ukrayna'nın büyük bir Rus saldırısına hazırlandığını belirtti.

BBC ise, Rus kuvvetlerinin önümüzdeki haftalarda Ukrayna'da geniş çaplı bir yaz taarruzuna hazırlandığı ve Harkiv'i hedef aldığı iddialarını aktardı. Ukraynalı yetkililer ise Rusya'nın bu girişimlerini başarılı bir şekilde savuşturacak kaynaklara sahip olduklarını belirtiyor.

Şairler şehri Harkiv Putin için neden önemli?

Ukraynalılar için Harkiv şiir, sanat, ticaret, endüstri ve bilimsel keşiflerle tanınan bir şehir ve şimdi Ukrayna'nın geleceği için verilen mücadelede temel taşlardan biri.

Rusya'dan sadece 40 kilometre uzaklıktaki Ukrayna'nın ikinci büyük şehri, Perşembe günü Rus birlikleri, tankları ve savaş uçaklarının sınırı geçmesinden bu yana en şiddetli çatışmalardan bazılarıyla karşı karşıya kaldı.

Savaşın sisinde, oyun alanlarının ve apartmanların vurulduğu Harkiv için resmi bir ölü sayısı bulunmuyor.

Harkiv'de pek çok kişinin ailesi sınırın hemen ötesinde iş yapıyor.

Putin, gözünü Harkiv'e dikerken şehrin ağırlıklı olarak Rusça konuşan nüfusunun Moskova'ya daha sempatik olduğu varsayıldığından daha az dirençle karşılaşacağına inanmış olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >