Bloomberg ABD ve Suudi Arabistan'ın savunma anlaşmasına yakın olduğunu açıkladı

Arşiv
Arşiv

Bloomberg'in haberine göre ABD ve Suudi Arabistan, Orta Doğu'da savunma anlaşmasına çok yakın. Yetkililer İsrail'in Gazze'ye saldırılarını durdurması durumunda çeşitli teşvikler sunulacağını aktardı.

Bloomberg'e konuşan yetkililer, Washington ve Riyad arasında savunma müzakerelerinin devam ettiğini aktardı. 7 Ekim 2023'ten itibaren saldırılara devam eden İsrail'e saldırılara son verirse teşvikler sunulacak.

ABD'nin Orta Doğu planı: Bölgedeki konumu güçlendirmek

ABD ve Suudiler arasındaki bu anlaşma Orta Doğu'da kartların yeniden dağıtılması potansiyelini taşıyor. İran'ın Irak'ta ki ABD üslerini vurmasının ardından ABD bu anlaşma ile bölgede ki konumunu İran ve hatta Çin aleyhine güçlendirecektir. Bu anlaşma sayesinde Suudi Arabistan daha önce yasak olan ABD silahlarına erişim sağlayabilir.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, ABD'den yatırım alacak

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, ABD'nin yapay zeka ve kuantum bilişim yatırımları karşılığında Çin teknolojisini ülkesinde sınırlamayı kabul ediyor. Bunun karşılığında Suudi Arabistan sivil nükleer programını geliştirmek için Amerikan yardımı alacak.

Prens yıllardır bölgesel rakibi İran'ın nükleer silah geliştirmesi halinde Suudi Arabistan'ın da nükleer silah geliştireceğini söylüyor.

Netanyahu kabul edecek mi?

ABD ve Suudi Arabistan anlaşmaya vardıklarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya teklif götürecek.

Bazı uzmanlar siyasi koşulların Riyad'ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesine yol açacak bir ABD-Suudi anlaşmasına izin verip vermeyeceğini sorguluyor.

İsrail, ya Suudi Arabistan'la ilk resmi diplomatik bağlarını kuracak ya da geride kalacak. Netanyahu için Gazze savaşını sona erdirmek hiç kolay değil. Bu anlaşma İsrail ve Hamas arasında kalıcı bir ateşkes sağlayabilme ve bölgesel entegrasyon açısından değerlendirildiğinde Netanyahu'nun bu anlaşmaya sıcak bakmadığı iki tarafın yetkilileri tarafından da kabul ediliyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölü saldırıları 34 bin 500'ü geçerken Netanyahu iki devletli bir çözümü tamamen kenara atmış durumda.

Son görüşmeler Biden ve Prens Muhammed için bir görüş birliği olabilir. Başlangıçta İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına çözüm için tasarlanan bu anlaşma son haliyle yatırımlar ve bölgesel entegrasyonu da sağlayan üç yönlü bir anlaşma haline geldi.

Orta Doğu pazarlığı Biden'a yeniden başkanlık getirir mi?

Suudi Arabistan, ABD ve İsrail'in bu anlaşma için pek çok teşvikleri var.

Biden için bu, Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinden önce dış politikada bir zafer kazanma şansı. Donald Trump yeniden başkan seçilirse bu anlaşmayı devam ettirip ettirmeyeceği muallak. Joe Biden'ın Orta Doğu'da ki diplomasi trafiği elini güçlendirmeye devam ediyor.

ABD'li yetkililer, görüşmelerin devam ettiğini söyledi ancak ayrıntılar hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Konuya ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken pazartesi günü Suudi Arabistan'da yaptığı açıklamada "Son aylarda birlikte yoğun bir çalışma yürüttük. Suudi Arabistan ve ABD'nin kendi anlaşmalarımız açısından birlikte yürüttüğü çalışmaların potansiyel olarak tamamlanmaya çok yakın olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Milletvekilleri 5 Kasım seçimleri öncesinde kampanya çalışmalarına odaklanırken Biden yönetiminin ABD-Suudi sivil nükleer anlaşması ve savunma anlaşmasını kongre onay sürecinden geçirmesi için zaman daralıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >